Vrouwenmars 17 september 2021

De wandeltocht

De Vrouwenmars werd dit eerste jaar georganiseerd door Tocht om de Noord (TodN) voorafgaand aan het wandelweekend in september 2021. De aanleiding was 75 jaar bevrijding in 2020. Door Corona ging de wandeltocht dat jaar niet door, maar werd de tocht op 17 september 2021 gelopen. Het werd het meest indrukwekkende evenement van TodN in 2021.

Het begon met een gezamenlijke reis van Groningen naar Westerbork waar in de bus de podcast (klik hiernaast) van Westerbork werd afgespeeld, een duidelijke opmaat naar de dag die zou komen. Aangekomen op het parkeerterrein werd ca. 2 kilometer gewandeld langs aangrijpende beelden van kamp Westerbork. Uiteindelijk kwamen de 116 vrouwen aan op een met prikkeldraad omheind veld.

Hier werd door Guido Abuys (Curator · Herinneringscentrum Kamp Westerbork) als eerste een fragment voorgelezen van getuigen uit Westerbork. Hierna volgde Wilma Stoelinga (kleindochter) met een verhaal over de huiveringwekkende belevenissen van haar oma Willempje Burger – Boeve. De rij werd gesloten door het voorlezen van de namen en nummers van de 116 vrouwen door Anna van der Molen (OVCG). 

Alle deelneemsters aan de vrouwenmars was gevraagd om een witte armband te maken met een van de nummers van de 116 vrouwen. Door middel van het voorlezen van de nummers en namen wisten de deelneemsters in wiens naam en in welke schoenen de vrouwenmars zou worden gelopen. 

Onderweg waren er allerlei historische activiteiten georganiseerd, die een relatie hadden met de vrouwenmars van weleer. De eerste activiteit was al bij de theaterboerderij in Ekehaar, het was een indrukwekkend optreden van Marlot Akkermans met beelden en haar lied: Lopen door de nacht. Hiernaast is het optreden terug te zien.

Hierna volgden nog activiteiten met verhalenvertellers en theateracts, waarna op ongeveer 42 km uiteindelijk het voormalige Huis van Bewaring wordt bereikt. Dit gebouw speelde een vooraanstaande rol in de vrouwenmars. Vele politieke vrouwelijke gevangenen werden vanaf hier naar Kamp Westerbork gestuurd. De meeste vrouwen waren opgepakt vanwege verzetsactiviteiten.

Het voormalige Huis van Bewaring was het eindpunt van de vrouwenmars en hier kregen alle vrouwen een bijzondere (tulpen) medaille en kreeg iedereen een zakje met 10 tulpenbollen, herinnerend aan de belangrijke rol van tulpen in WO II. Alle vrouwen werden bij de finish opgewacht door Anna van der Molen (OVCG), die een bijzondere anekdote voordroeg over tulpen in de tweede Wereldoorlog. Commissaris van de Koning René Paas benadrukte in zijn toespraak nogmaals de belangrijke en moedige rol van vrouwen in WO II.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial