Riek Sennemabrug

De brug over het Van Starkenborghkanaal in Zuidhorn is vernoemd naar Riek Sennema (1907-2003), verzetsstrijdster uit Zuidhorn.

Ze is een van de vrouwen die in april 1945 door de Wehrmachtsoldaten vanaf Kamp Westerbork mee op sleeptouw wordt genomen.

De groep die in de nacht van 13 op 14 april over de brug loopt, bestaat uit nog zo’n honderd vrouwen. Een paar zijn ontsnapt en zieken zijn bij ’t Hooihuis in Groningen op een kar naar Aduard gebracht.

Voor Riek Sennema moet het een rare gewaarwording zijn: ze kent de brug als geen ander. Ze komt uit Zuidhorn en maakt deel uit van een verzetsfamilie. Meer dan een half jaar geleden fietste ze er regelmatig overheen om in Grijpskerk of Buitenpost kranten, bonkaarten of wapens te bezorgen. Vlakbij staat de gereformeerde kerk (afgebroken in 1986) waar ze vaak naar toe gaat. En nu loopt ze ’s nachts over deze brug, wellicht haar dood tegemoet.

Voor haar verzetsactiviteiten wordt ze in november 1944 gearresteerd, en langdurig en hardhandig verhoord door de Sicherheitspolizei in het Scholtenhuis op de Grote Markt in Groningen. Daarna wordt ze naar Kamp Westerbork gebracht.

Tijdens de Vrouwenmars raken de Duitse bewakers meer en meer in paniek. Ze zien en horen het: de Canadezen kom eraan. Ze dreigen de vrouwen dood te schieten, maar een commandant voorkomt dat. Het nodeloos doden van gevangenen is een oorlogsmisdaad.

Dan: bij Pieterzijl even voorbij Grijpskerk, worden alle vrouwen vrijgelaten.

Riek is bang dat de Duitsers terug komen op hun besluit en is kordaat: ze leent een fiets en rijdt gelijk naar huis, zo’n 12 kilometer. Opnieuw over deze brug, dit keer haar vrijheid tegemoet.

In 1985 krijgt Riek als dank voor haar activiteiten het Verzetsherdenkingskruis.

De brug is in 2023 naar haar vernoemd.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial